Personalizovana grafomotorička vežbenka i bojanka I Životinjsko carstvo

Što su kolačići?

Kolačić je mala tekstualna datoteka koju čuva vaš pretraživač na računaru ili mobilnom uređaju prilikom posete određenoj internet stranici. Pomoću kolačića internet stranica pamti vaše radnje i željena podešavanja (poput prijave, jezika, veličine fonta i drugih željenih postavki koje se odnose na prikaz) tokom daljeg razdoblja, pa ih nije potrebno ponovno unositi pri svakom povratku na internet stranicu odnosno pri pregledavanju njegovih različitih stranica.

Na koji se način koristimo kolačićima?

Kraš Commerce d.o.o., Palmira Toljatija 5, 11070 Novi Beograd (dalje u tekstu: “Kraš”) prikuplja, koristi i upravlja vašim ličnim podacima koji se nalaze na internet stranici http://www.kras.sr/zivotinjsko-carstvo/grafomotorika.
http://www.kras.rs/zivotinjsko-carstvo/grafomotorika upotrebljava kolačiće i slične tehnologije za nekoliko svrha, zavisno od konteksta ili proizvoda, uključujući:

 1. privremene korisničke kolačiće unosa (session-id) i/ili trajne kolačiće ograničene na nekoliko sati– koristimo ih za skladištenje vaših preferencija i podešavanja na vašem uređaju te za poboljšavanje vašeg korisničkog iskustva. Na primer, spremanje vaših ličnih preferencija u kolačiće što vam omogućuje da ne morate stalno iznova postavljati preferencije;
 2. kolačiće za proveru autentičnosti, koji se koriste za autentifikacijske usluge, tokom trajanja pregleda stranice – koristimo ih da bismo proverili vašu autentičnost. Taj vam kolačić omogućuje kretanje od stranice do stranice bez potrebe za ponovnim prijavljivanjem na svakoj stranici;
 3. korisničke sigurnosne kolačiće, koji se koriste za otkrivanje zloupotreba autentičnosti, ograničenog trajanja – koristimo ih za obradu informacija koje nam omogućuju sigurnost kao i za utvrđivanje prevare i zloupotrebe;
 4. kolačiće multimedijskih sadržaja, kao što su kolačići za flash player, za vreme trajanja pregleda stranice;
 5. kolačiće omogućavanja učitavanja, tokom trajanja pregleda stranice – koristimo ih da bismo zapamtili informacije koje nam dajete, te podatke skladištimo u kolačić kako bismo mogli zapamtiti te podatke (poput odabranog jezika);
  Uz navedeno koristimo i kolačiće trećih strana za deljenje dodataka društvenih mreža, za prijavljene članove društvene mreže. Neka naše internet stranice uključuju kolačiće društvenih mreža (Facebook, Instagram), uključujući one koji korisnicima koji su prijavljeni na društvenu mrežu omogućuju deljenje sadržaja preko te mreže. To se događa na internet stranicama koje vam omogućavaju prijavu i registraciju preko računa društvenih mreža te ukoliko delite sadržaj internet stranice na društvenim mrežama (npr. putem „Like“ dugmeta).

Kako upravljati kolačićima trećih strana možete saznati i na njihovim internet stranicama:

 1. o korišćenju kolačića od strane Facebook-a i načinu na koji ih možete regulisati možete saznati na https://hr-hr.facebook.com/policies/cookies/
 2. o korišćenju kolačića od strane Instagrama i načinu na koji ih možete regulisati možete saznati na https://help.instagram.com/1896641480634370?ref=ig
  Facebook i Instagram prikupljaju i obrađuju vaše lične podatke kada posetite te internet stranice i aplikacije, uključujući podatke o uređaju te podatke o vašoj aktivnosti bez ikakvog dodatnog delovanja s vaše strane. To se događa bez obzira na to imate li Facebook ili Instagram korisnički račun i jeste li na istome prijavljeni ili ne.
  Kraš ne može uticati na obradu ličnih podataka koju sprovode treće strane.
  Kraš kolačiće ne koristi za drugu svrhu osim one opisane u našim Pravilima o privatnosti te ovim Pravilima.

Prenos u treće zemlje

Kraš koristi alate i usluge firmi i društvenih mreža koje ne posluju na području Evropske unije. Dužni smo vas upozoriti kako treće strane mogu preneti vaše osobne podatke u SAD gde se isti dele s obaveštajnim službama skladno propisima koji su na snazi u SAD.
Stalo nam je do zaštite vaših podataka i upravo zbog toga smo pokrenuli mehanizme koji će omogućiti još veći nivo vaše zaštite.
O svim poduzetim merama ćemo vas dodatno obavestiti te ćemo po okončanju postupaka koji su u toku izmeniti i naše politike. Ukoliko vas zanima na koji način treće strane menjaju svoja pravila o zaštiti podataka pogledajte sledeće linkove:
https://policies.google.com/privacy?hl=en-US.
https://web.facebook.com/policy.php?_rdc=1&_rdr

• Koje kolačiće koristi Meta Platforms Ireland Ltd.?
Meta Platforms Ireland Ltd. (dalje u tekstu: Meta) upotrebljava kolačiće ako imate korisnički račun za Facebook, ako upotrebljava Meta proizvode, uključujući Facebook page i aplikacije, ili ako posetite druge internet stranice i aplikacije koji upotrebljavaju Facebook-ove proizvode (uključujući dugme „sviđa mi se” ili druge Facebook-ove tehnologije).
Kolačići omogućuju Meta-i da vam nudi svoje proizvode i da razume podatke koje prima u vezi s vama, uključujući podatke o vašoj upotrebi drugih internet stranice i aplikacija, bez obzira na to jeste li registrovani ili prijavljeni.
Kolačići pomažu pružanju zaštitite i poboljšavanju Meta proizvoda, na primer personalizacijom sadržaja, prilagođavanjem i merenjem oglasa te omogućavanjem sigurnijeg okruženja. Premda se kolačići koje Facebook upotrebljava mogu povremeno menjati u skladu s poboljšanjima i ažuriranjima Facebook-ovih proizvoda, upotrebljava se za sledeće svrhe: proveru autentičnosti; sigurnost i integritet internet stranice i proizvoda; suzbijanje aktivnosti kojima se krše Facebook pravila ili na druge načine onemogućuje odgovarajuće pružanje Meta proizvoda; oglašavanje, preporuke, analitiku i merenje; merenje uspešnosti oglašivačkih kampanja za društva koja se koriste Meta proizvodima; omogućavanje da na Facebooku isključite prikaz oglasa na temelju aktivnosti na drugim internet stranicama; pružanje sadržaja koji su relevantni za područje na kojem se nalazite; performanse; analitiku i istraživanje.
Kolačići koje koristi Facebook se postavljaju na vaš računar ili uređaj i ukoliko se koriste proizvodi koje pružaju drugi članovi Facebook-ovih firmi te internet strance i aplikacije koje pružaju druga društva koja upotrebljavaju Meta proizvode, uključujući društva koja ugrađuju Meta tehnologije u svoje internet stranice i aplikacije. Spomenuto znači da Vaše podatke pod određenim okolnostima mogu osim voditelja obrade http://www.kras.rs/zivotinjsko-carstvo/grafomotorika prikupljati i drugi partneri Facebook-a kao i druga društva koja možda koriste usluge Facebook-a.
Facebook se koristi kolačićima i prima podatke kada posetite njegove internet stranice i aplikacije, uključujući podatke o uređaju i podatke o vašoj aktivnosti bez ikakvog dodatnog delovanja s vaše strane. To se događa bez obzira na to imate li Facebook-ov korisnički račun i jeste li prijavljeni ili ne.

Koriste li se i druge strane kolačićima povezanim s Meta proizvodima?
Da, druge se strane mogu koristiti kolačićima na Meta proizvodima radi pružanja usluga nama i preduzećima koje se oglašavaju na Facebooku.
Naši partneri za merenja, na primer, koriste se kolačićima na Meta proizvodima da bi pomogli oglašivačima razumeti efikasnost oglašivačkih kampanja te uporedili učinak tih kampanja s oglasima koji se prikazuju na drugim internet stranicama i u drugim aplikacijama.
Treće strane takođe upotrebljavaju kolačiće na ličnim internet stranicama i u ličnim aplikacijama u vezi s Meta proizvodima. Da biste saznali na koje se načine druge strane koriste kolačićima, pregledajte njihova pravila.
Kako upravljati načinom na koji Facebook upotrebljava kolačiće za prikaz oglasa?
Jedan od razloga zašto upotrebljavamo kolačiće jeste da bismo vam prikazali korisne i relevantne oglase na Facebooku i izvan njega.
Načinom na koji se Facebook koristi podacima za prikaz oglasa možete upravljati pomoću alata opisanih u nastavku, dok podatke koje voditelj obrade koristi, a vezani su uz Meta usluge koje Kraš koristi možete regulisati i ažurirati putem alata voditelja obrade koji pruža na stranici http://www.kras.rs/zivotinjsko-carstvo/grafomotorika .
Svi:
Prikaz internetskih interesnih oglasa koje prikazuju Facebook i druga društva možete isključiti putem asocijacije Digital Advertising Alliance u SAD-u, Digital Advertising Alliance of Canada u Kanadi ili Evropske asocijacije za interaktivno digitalno oglašavanje u Evropi ili putem postavki mobilnog uređaja. Imajte na umu da softver za blokiranje oglasa i alati koji ograničavaju našu upotrebu kolačića mogu ometati te kontrole.

Dodatne informacije o oglašavanju na internetu:
Oglašivačka društva s kojima Meta surađuje uglavnom se služe kolačićima i sličnim tehnologijama u sklopu svojih usluga. Da biste saznali više o načinu na koji oglašivači uopšteno upotrebljavaju kolačiće i odabirima koje nude, istražite sledeće resurse: Digital Advertising Alliance, Digital Advertising Alliance of Canada te Evropska asocijacija za interaktivno digitalno oglašavanje.


Upravljanje kolačićima u pretraživač:
Uz sve navedeno, vaš pretraživač ili uređaj mogu sadržavati postavke koje vam omogućuju da odaberete hoće li se kolačići spremati u pretraživaču te mogućnosti brisanja kolačića. Dodatne informacije o tim kontrolama potražite u pomoći za pretraživač ili uređaj.
Na http://www.kras.rs/zivotinjsko-carstvo/grafomotorika integrisana je usluga Facebook Pixel, čije sledeće funkcije koristimo za sledeće svrhe:
• Facebook Connect, analiza pristupnih podataka u svrhe oglašavanja na Facebooku na temelju interesa;
• Facebook Custom Audience, analiza pristupnih podataka u svrhe ciljanog oglašavanja na Facebooku prema trećim stranama;
• Facebook Events, analiza pristupnih podataka u svrhu oglašavanja budućih događaja;
• Facebook Pixel Remarketing, analiza pristupnih podataka stranica pojedinih proizvoda radi oglašavanja na Facebooku na temelju interesa;
• Facebook Pixel Tracking, analiza pristupnih podataka radi oglašavanja na Facebooku na temelju interesa;
• Facebook Pixel Conversions, analiza konverzijskih podataka pri ispunjavanju narudžbe (vrednost narudžbine, valuta, naznaka radi li se o postojećem ili budućem kupcu) radi oglašavanja na Facebooku na temelju interesa i njegova fakturisanja.

Facebook pixel automatski postavlja kolačić kad posetite http://www.kras.rs/zivotinjsko-carstvo/grafomotorika, čime se automatski koristi pseudonimizovana ID oznaka kolačića i stranice koje posetite radi omogućavanja gore navedenih funkcija za navedene svrhe. Podaci prikupljeni u tom kontekstu brišu se nakon što se Facebook usluge prestanu koristiti za namenjene svrhe i po završetku njihove upotrebe.
Facebook Pixel je usluga firme Meta Inc. sa sedištem u SAD-u, koja je certifikovana u okviru sistema zaštite podataka EU-US Privacy Shield. Na temelju tog sporazuma između SAD-a i Evropske komisije, Evropska komisija je uspostavila odgovarajući nivo zaštite podataka za firme certifikovane u okviru sistema Privacy Shield.

• Koje kolačiće koristi Google LLc i s njim povezana društva?
Internet stranica http://www.kras.rs/zivotinjsko-carstvo/grafomotorika koristi i određene Google usluge na osnovi kojih, putem kolačića i Google LLC prikuplja određene osobne podatke (dalje u tekstu: Google).
Kada govorimo o Google uslugama pod spomenutim pojmom smatraju se:

 1. Upotreba kolačića ˝Podešavanja˝
  Ti kolačići omogućuju Google internet stranicama da zapamte informacije koje menjaju način ponašanja ili izgled internet stranice, na primer odabrani jezik ili područje na kojem se nalazite. Na primer, kada zapamti na kojem ste području, internet lokacija može ponuditi lokalnu vremensku prognozu ili vesti o stanju prometa. Ti vam kolačići takođe mogu pomoći da promenite veličinu teksta, font i druge delove internet stranica koje možete prilagoditi.
  Ako se izgube informacije sačuvane u kolačiću podešavanja, upotreba internet stranice može izgubiti na funkcionalnosti, ali to ne bi smelo da spreči rad internet stranice.
  Primer:
  Većina Google-ovih korisnika u pretraživaču ima kolačić podešavanja koji se zove “NID”. Pretraživač šalje taj kolačić sa zahtevima Google-ovim internet stranicama. Kolačić “NID” sadrži jedinstveni ID koji Google upotrebljava za skladištenje vaših podešavanja i drugih informacija, na primer, vašeg odabranog jezika (npr., hrvatski), koliko rezultata pretraživanja želite da se prikazuje na stranici (npr., 10 ili 20) te želite li da Google-ov filtar za sigurno pretraživanje bude uključen.
 2. Upotreba kolačića ˝Sigurnost˝
  Google sigurnosne kolačiće upotrebljava za proveru autentičnosti korisnika i zaštitu korisničkih podataka od neovlaštenih strana.
  Primer:
  Google upotrebljava kolačiće “SID” i “HSID” koji sadrže digitalno potpisane i kriptovane zapise ID-a korisnikova Google računa i vreme poslednje prijave. Kombinacija tih dveju kolačića omogućuje Google-u blokiranje mnogih vrsta napada, na primer, pokušaja krađe sadržaja obrazaca koje ste ispunili na internet stranicama.
 3. Upotreba kolačića ˝Procesi˝
  Kolačići procesa pomažu internet stranicama u radu i pružanju usluga koje posetitelji internet stranice očekuju, na primer, pomažu pri kretanju po internet stranicama ili pristupanju osiguranim područjima internet stranice. Bez tih kolačića internet stranica ne može pravilno funkcionisati.
  Primer:
  Google upotrebljava kolačić zvan “lbcs” koji Google dokumentima omogućuje otvaranje više dokumenata u jednom pregledanju. Blokiranje tog kolačića sprečilo bi pravilan rad Google dokumenata.
 4. Upotreba kolačića˝Oglašavanje˝
  Ova kategorija kolačića Google-u pomažu da oglašavanje postane zanimljivije korisnicima i vrednije izdavačima i oglašavačima. Kolačići se obično upotrebljavaju za odabir oglasa na temelju njihove relevantnosti korisniku, za poboljšavanje izveštavanja o uspešnosti kampanje i za izbegavanje ponovnog prikazivanja istih oglasa pojedinom korisniku.
  Primer:
  Kolačići NID i SID, Google koristi radi prilagođavanja oglasa na Googleovim proizvodima kao što je Google pretraživanje. Na primer, Google upotrebljava te kolačiće kako bi zapamtio vaša poslednja pretraživanja, vaše prethodne interakcije s oglasima ili rezultatima pretraživanja oglašivača i vaše posete internet stranicama oglašivača. Drugo omogućuje prikazivanje prilagođenih oglasa na Googleu.
  Google upotrebljava i jedan ili više kolačića za oglase koje poslužuje na stranici. Jedan od glavnih oglašivačkih kolačića na internet stranicama koje nisu Googleove zove se “IDE”, a u pretraživačima se skladište pod domenom doubleclick.net. Drugi istovrsni kolačić se skladišti pod domenom google.com i naziva se “ANID”.
  Google upotrebljava i DSID, FLC, AID, TAID i exchange_uid. Ostali Googleovi proizvodi, na primer YouTube, takođe mogu upotrebljavati te kolačiće za prikazivanje relevantnijih oglasa.
  Ponekad oglašivački kolačići mogu biti postavljeni na domeni web-lokacije koju ste posetili. U slučaju oglašavanja koje Google poslužuje na celoj stranici, na domenu posećene internet stranice mogu se postaviti kolačići “__gads” ili “__gac”.
  Za razliku od kolačića koji su postavljeni na Googleovim domenima, Google ne može očitati te kolačiće kada ste na internet stranicama na kojima nisu postavljeni.
  Svrha im je merenje interakcija s oglasima na toj domeni i sprečavanje preteranog prikazivanja istih oglasa korisnicima.
  Google, takođe, upotrebljava kolačiće konverzije čija je glavna svrha pomoći oglašivačima da utvrde koliko puta osobe koje kliknu njihov oglas zaista kupe njihove proizvode.
 5. Upotreba kolačića ˝Stanje sesije˝
  Internet stranice često prikupljaju informacije o načinu interakcije korisnika s internet stranicom. To može uključivati podatke o tome koje stranice korisnici najčešće posećuju te dobijaju li poruke o greškama s određenih stranica. Ti “kolačići stanja sesije” pomažu Google-u da poboljša svoje usluge kako bi korisnicima pružili bolji doživljaj pretraživanja.
  Blokiranje ili brisanje tih kolačića neće učiniti internet stranicu neupotrebljivom.
  Spomenuti se kolačići, takođe, mogu upotrebljavati za anonimno merenje efikasnosti PPC-a (plaćanja po kliku) i udruženog oglašavanja.
  Primer:
  Kolačić zvan “recently_watched_video_id_list” koristi se kako bi usluga YouTube zabeležila koje je video zapise određeni pretraživač gledao u poslednje vreme.
 6. Upotreba kolačića ˝Analytics“
  Za analizu prometa internet stranice http://www.kras.rs/zivotinjsko-carstvo/grafomotorika koristi se Google (Universal) Analytics, analitička usluga tvrtke Google Ireland Limited (www.google.de) koja posluje u skladu s irskim propisima, sa sedištem na adresi Gordon House, Barrow Street, Dublin 4, Irska (www.google.co.uk). Kad se podaci prenose tvrtki Google i kad ih ona skladište na poslužiteljima koji se nalaze u Sjedinjenim Američkim Državama, američka tvrtka Google LLC je certifikovana u okviru sistema zaštite podataka EU-US Privacy Shield.
  Google (Universal) Analytics koristi metode koje omogućuju analizu vašeg korišćenja internet stranica, poput kolačića. Automatski prikupljeni podaci o vašem korišćenju ovih internet stranica obično se prenose na Googleov poslužitelj u SAD-u i tamo skladište. Aktivacijom anonimizacije IP adrese na ovim internet stranicama IP adresa se skraćuje pre prenosa unutar država članica Evropske unije ili drugih država koje su potpisnice Sporazuma o Evropskom gospodarskom prostoru (EGP). Samo u izuzetnim slučajevima puna se IP adresa prenosi do Googleova poslužitelja u SAD-u i tamo skraćuje. Anonimna IP adresa koju vaš pretraživač šalje u okviru usluge Google Analytics ne povezuje se s drugim Googleovim podacima. Nakon što završimo s upotrebom Google Analyticsa, podaci prikupljeni u tom kontekstu se brišu.
  Možete sprečiti Google-ovo prikupljanje podataka koje generisa kolačić, vezanih uz vaše korišćenje internet stranica (uključujući i vašu IP adresu) i Googleovu obradu tih podataka preuzimanjem i instaliranjem dodatka (plug-in) pretraživače koji je dostupan na sledećoj stranici: http://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en. Druga je mogućnost da klikom na ovu stranicu sprečite buduće Google Analyticsovo prikupljanje podataka na ovim internet stranicama. Kolačić kojim ste se isključili (opt-out) skladišti se na vašem mobilnom uređaju. Ako izbrišete kolačiće, morate ponovno kliknuti na istu stranicu.
  U bilo kom trenutku možete izvesti kopiju svojih podataka ili ih izbrisati sa svojeg Google računa.
  Po želji možete izvesti kopiju sadržaja sa svog Google računa da biste ga sigurnosno kopirali ili koristili na nekoj usluzi izvan Google-a.
  Da biste izbrisali svoje podatke, možete:
  •Izbrisati sadržaj s određenih Google-ovih usluga.
  •Potražiti i zatim izbrisati određene stavke s računa putem stranice Moja aktivnost.
  •Izbrisati određene Google-ove proizvode, uključujući podatke koji su s njima povezani.
  •Izbrisati celi Google račun.
  •Brisanje vaših podataka.

A.1. Brisanje svih kolačića sa računara:
Ako uklonite kolačiće, odjavićete se s internet stranica, a vaša bi se spremljena podešavanja mogla izbrisati.
Kako to učiniti:

 1. Otvorite Chrome na računaru.
 2. U gornjem desnom uglu kliknite Više, a zatim Podešavanja.
 3. Pri dnu kliknite Napredno.
 4. U odeljku “Privatnost i sigurnost” kliknite Podešavanja sadržaja.
 5. Kliknite stavku Kolačići.
 6. Pod stavkom “Svi kolačići i podaci internet stranice” kliknite Ukloni sve.
 7. Potvrdite tako što ćete kliknuti Izbriši sve.

A.2. Brisanje kolačića određene internet stranice:
Kako to učiniti:

 1. Otvorite Chrome na računaru.
 2. U gornjem desnom uglu kliknite Više, a zatim Podešavanja
 3. Pri dnu kliknite Napredno.
 4. U odeljku “Privatnost i sigurnost” kliknite Postavke sadržaja.
 5. Kliknite stavku Kolačići.
 6. Pod stavkom “Svi kolačići i podaci internet stranice” potražite naziv internet stranice.
 7. Desno od internet stranice kliknite Ukloni .

A.3. Brisanje kolačića određenih razdoblja:
Kako to učiniti:

 1. Otvorite Chrome na računaru.
 2. U gornjem desnom uglu kliknite Više .
 3. Kliknite Više alata, a zatim Izbriši podatke o pretraživanju.
 4. Pri vrhu dodirnite padajući meni pored stavke “Izbrišite sledeće stavke “.
 5. Odaberite razdoblje, na primer protekli sat ili protekli dan.
 6. Stavite oznaku u okvir opcije “Kolačići i ostali podaci internet stranice”. Uklonite oznake za sve ostale opcije.
 7. Kliknite Izbriši podatke o pretraživanju.
  B. Promena podešavanja Google kolačića
  Kolačiće koje sadrže internet stranice možete dopustiti ili blokirati.

B.1. Dopuštanje ili blokiranje kolačića prema zadanim postavkama

 1. Otvorite Chrome na računaru.
 2. U gornjem desnom uglu kliknite Više, a zatim Podešavanja.
 3. Pri dnu kliknite Napredno.
 4. U odeljku “Privatnost i sigurnost” kliknite Podešavanja sadržaja.
 5. Kliknite stavku Kolačići.
 6. Uključite ili isključite Dopusti internet stranicama spremanje i čitanje podataka kolačića.

B.2. Blokiranje kolačića s drugih internet stranica
Kada posetite neku internet stranicu, možete dopustiti kolačiće s te internet stranice, a blokirati one s ostalih internet stranica koje poseduju oglase ili slike na toj internet stranici. Da biste blokirali kolačiće trećih strana, uključite Blokiraj kolačiće trećih strana.
Blokiraće se svi kolačići i podaci internet stranice s drugih internet stranica, čak i ako je internet stranica dopuštena na spisku izuzetaka.

B.3. Dopuštanje ili blokiranje kolačića određene internet stranice
Ako dopustite kolačiće prema zadanim podešavanjima, još uvek možete blokirati kolačiće s određene internet stranice.
1.Otvorite Chrome na računaru.

 1. U gornjem desnom uglu kliknite Više, a zatim Podešavanja.
 2. Pri dnu kliknite Napredno.
 3. U odeljku “Privatnost i sigurnost” kliknite Podešavanja sadržaja.
 4. Kliknite stavku Kolačići.
 5. Pored stavki “Blokiraj”, “Izbriši pri izlazu” ili “Dopusti” kliknite Dodaj.
 6. Unesite adresu internet stranice.
 7. Da biste napravili izuzetak za celu domenu, umetnite [.] ispred naziva domene. Na primer, [.]google.com odnositi će se na drive.google.com i calendar.google.com.
  Možete navesti i IP adresu ili adresu internet stranice koja ne počinje s http://.
 8. Kliknite Dodaj.
 9. Da biste uklonili izuzetak koji više ne želite, desno od internet stranice kliknite Više, a zatim Ukloni.
  Napomena: ako Chromebook upotrebljavate na poslu ili u školi, možda nećete moći promeniti tu postavku. Ako vam je potrebna dodatna pomoć, obratite se administratoru.

B.4. Brisanje kolačića nakon zatvaranja Chromea
Internet stranicama možete dopustiti da pamte informacije tokom sesije pregledavanja, ali da automatski izbrišu kolačiće kada zatvorite Chrome.
1.Otvorite Google Chrome na računaru.
2.U gornjem desnom uglu kliknite Više, a zatim Podešavanja.
3.Pri dnu kliknite Napredno.
4.U odeljku “Privatnost i sigurnost” kliknite Podešavanja sadržaja.
5.Kliknite stavku Kolačići.
6.Uključite Zadrži lokalne podatke samo dok ne napustim pretraživač.
Ukoliko imate više pitanja ili postoje određene nejasnoće, možete kontaktirati Google i njihov ured za zaštitu privatnosti, a možete se obratiti i Agenciji za zaštitu osobnih podataka u Republici Hrvatskoj.

Upotreba usluge Optimizely za analizu prometa i A/B ispitivanja
Za analizu prometa i A/B ispitivanja podaci se na http://www.kras.rs/zivotinjsko-carstvo/grafomotorika automatski prikupljaju i skladište tehnološkim rešenjima firme Optimizely GmbH (www.optimizely.com), kojima se kreiraju korisnički profili upotrebom pseudonima. Za tu se svrhu mogu koristiti kolačići. Pseudonimizovani profili ne kombinuju se s ličnim podacima nositelja pseudonima, osim uz izričiti pristanak koji se daje odvojeno. Nakon što prestanemo koristiti usluge Optimizely, podaci prikupljeni u tom kontekstu se brišu.

Kako možete kontrolisati kolačiće?

Kolačiće možete kontrolisati i/ili izbrisati prema želji.
Možete izbrisati sve kolačiće koji su već skladišteni na računaru, a podešavanja većine pretraživača omogućuju blokiranje skladištenja kolačića.
Ukoliko blokirate kolačiće, možda ćete pri svakoj poseti internet stranice morati ručno prilagođavati neka željena podešavanja, a određene usluge i funkcije možda neće biti dostupne.
Kraš vam omogućuje da u bilo kojem trenutku ažurirate postavke o kolačićima na _.

Kako obrisati kolačiće?

Ukoliko svojim preferencijama ne želite upravljati putem mesta na našoj internet stranici, obaveštavamo vas da trenutno postoji nekoliko internet stranica za isključivanje skladištenja kolačića za različite servise.
Više se možete informisati na sledećim internet stranicama:

www.allaboutcookies.org
www.youronlinechoices.com/hr
www.aboutads.info/choices
https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/analyticsjs/cookie-usage
http://www.addthis.com/privacy/privacy-policy

Uz navedeno od velike pomoći mogu vam biti i sledeće internet stranice
European Interactive Digital Advertising Alliance (EU) Safari (Desktop)
Internet Advertising Bureau (US) Safari (Mobile)
Internet Advertising Bureau (EU) Android Browser
Google Chrome Opera
Internet Explorer Opera Mobile
Mozilla Firefox

Ostala pitanja

Ukoliko nas želite kontaktirati u vezi ovih Pravila ili načina na koji internet stranica koristi vaše podatke, molimo vas da se obratite našem službeniku za zaštitu podataka na Kraš Commerce d.o.o., Palmira Toljatija 5,
11070 Novi Beograd.